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This case is before the Administrator, Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS), 

for review of the Provider Reimbursement Review Board (Board) decision. The review is 

during the sixty-day period mandated in §1878(f)(1) of the Social Security Act (Act) [42 

USC 1395oo(f)(1)], as amended. Comments were received from the Center for Medicare 

Management (CMM) and the Provider. Accordingly, the Board decision is now before the 

Administrator for final administrative review. 

 

 

ISSUE AND BOARD DECISION 

 

The issue was whether the Intermediary‟s denial of the Provider‟s request for an 

adjustment to its TEFRA
1
 target amount due to untimely filing of the request was proper. 

 

The Board found that the controlling regulation in this case, at 42 CFR 413.40(e)(1), 

invokes two different standards. The Intermediary relied upon the language of the 

regulation in effect at the time the Provider filed its request for a TEFRA adjustment in 

December 1997. Based upon that wording, the Intermediary determined that the 

Provider‟s request was untimely filed, as it was not “received” by the Intermediary within 

180 days of the notice of program reimbursement (NPR) at issue. However, the Provider 

had argued that the wording of the regulation in place during the cost period at issue, i.e., 
                                                 
1
 Tax Equity and Fiscal Responsibility Act of 1982 (TEFRA), Pub.L.No. 97-248. 
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FYE 12/21/94, applies. The regulation at that time required TEFRA requests to be “made” 

no later than 180 days after the NPR date. The Provider asserted that its request was 

timely filed since it was “mailed” on the 181st day after the NPR, observing that the 180th 

day fell on a Sunday. 

 

The Board found that the regulation in effect during the Provider‟s cost reporting period 

governed the timing of the Provider‟s TEFRA request. The Board maintained that the 

TEFRA request process is based upon the issuance of an NPR and, thus, can span several 

years during which regulatory changes may occur. The Board concluded that providers 

should be able to rely upon the rules in effect during the cost reporting period at issue. The 

Board opined that new regulations and modifications are generally applicable at the 

beginning of cost reporting periods. 

 

Moreover, the Board found that the Provider correctly concluded that the mail date 

equaled the date the request was “made.” The Board also found that §3004.2 of the 

Program Reimbursement Manual (PRM), which was authorized by the version of 

§413.40(e)(1) in effect during FYE 12/31/94, equated the date a request was “made” to the 

date a request was “submitted.” The regulations at §405.1801(a) state that the “[d]ate of 

filing and date of submission of materials mean the day of the mailing (as evidenced by the 

postmark) or hand-delivery of materials, unless otherwise defined in this subpart.” Last, 

the Board did not dispute the Provider‟s contention that the request was timely filed on the 

181st day after the NPR because the 180th day was a Sunday. Accordingly, the Board 

reversed the Intermediary‟s denial of the Provider‟s request and remanded the request to 

the Intermediary for a determination on the merits. 

 

SUMMARY OF COMMENTS 

 

CMM requested reversal of the Board‟s decision. CMM maintained that currently, 

§413.40(e)(1) states that the TEFRA request must be “received” by the intermediary no 

later than 180 days after the date on the initial NPR. Prior to October 1, 1995, that 

regulation stated that the request must be “made” within 180 days of the NPR. In the 

proposed rule for FY 1996, CMM discussed clarifying that section of the regulation in the 

interest of policy uniformity. In that document, CMM stated that, while CMS had 

consistently interpreted “„made‟” to equal “„received by‟” the intermediary, there had been 

different interpretations by providers and intermediaries. Thus, in the final rule (published 

on September 1, 1995), CMM revised the language. CMM emphasized that, “[i]n making 

that change, we did not change our policy.” 

 

CMM disagreed with the Board‟s determination that the regulations in effect during the 

provider‟s cost year at issue are applicable to the timing of TEFRA requests. The issue is 

not a cost reporting issue. CMM also stated that new regulations or modifications are not 

generally effective with the beginning of provider cost reporting periods. CMM stated that 

the regulation is applicable as of October 1, 1995 for actions occurring subsequently. 
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Moreover, CMM disputed the Board‟s conclusion that the mail date is the equivalent of the 

request date.  The regulation at §405.1801(a) and the definition for date of filing and date 

of submission are not applicable in this case as that regulation relates to filing appeals to 

the Board. 

 

Further, CMM stated that a TEFRA request is a legal process and, therefore, legal 

definitions should prevail. CMM noted that the TEFRA section of the Act does not specify 

time requirements. However, CMM observed that Black‟s Law Dictionary defines to 

“file” as “„[t]o deposit in the custody or among the records of a court. To deliver an 

instrument or other paper to the proper officer or official.‟” “Made” is defined in Black‟s 

Law Dictionary as “filed.” On that point, CMM explained that, in the final rule published 

August 30, 1991, it stated that §413.40(e) “ „requires that the hospital file its request with 

its FI no later than 180 days from the date on the NPR.‟ ” Moreover, in an American 

Hospital Association publication entitled, “TEFRA Provider‟s Guide to Adjustments and 

Appeals,” dated June 1992, it is stated that “ „A hospital must file for an adjustment no 

later than 180 days from the NPR.‟ ” Thus, CMM concluded, in the legal sense, “„file‟” 

means that something must be received by another party. Therefore, even if the regulation 

as written prior to October 1, 1995 was the standard, the meaning of that language, i.e., 

“„request must be made,‟” has the same meaning as the language used thereafter, i.e.., 

“„must be received.‟” 

 

Moreover, CMM continued, “ „submit‟ ” requires one party submitting something to 

another, and “„request‟” involves one party asking something of another. If the TEFRA 

adjustment request is not received by the intermediary within 180 days from the date of 

the NPR, the timing requirement at §413.40(e)(1) has not been met. In conclusion, CMM 

stated that, regardless of whether the pre-October 1, 1995 or the post-October 1, 1995 

language is used, the meaning is the same, and CMS‟ interpretation has remained 

consistent to that meaning, i.e., the intermediary must receive (CMM‟s emphasis) the 

TEFRA request within 180 days of the NPR. Accordingly, CMM recommended that the 

Board‟s decision be reversed. 

 

The Provider submitted comments supporting the Board‟s decision that its TEFRA request 

was timely filed. The Provider argued that the dispute derives from the change in the 

governing regulation. Prior to October 1, 1995, TEFRA regulations required that exception 

requests be “„made‟” to the intermediary no later than 180 days after the date on the NPR. 

After October 1, 1995, the regulation required the request be “„received‟” within 180 days 

of the date on the NPR. The Provider agreed with the Board‟s conclusion that a request for 

an appeal for FY 1994 should be governed by the regulations as they existed in 1994, and 

that a request is “„made‟” when it is filed. 

 

In addition, the Provider argued that §3004.2 of the PRM informs providers that exception 

requests must be “submitted” within 180 days and receipt within 180 days is not required.  
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Although the Intermediary has argued that the PRM language is inapplicable because it 

was written before the regulation was clarified, the Provider maintained that the PRM 

section has not changed since the regulations were amended, although the Agency could 

have changed the PRM to mirror the regulations. Providers should not be penalized for 

relying on published information. The Provider pointed out that the forward to the PRM 

states that it “„accurately reflect[s]‟” law and regulations, but also noted that it states it 

“„does not have the effect of regulation.‟” Further, the Provider noted that the U.S. 

Supreme Court has ruled that when an agency has established a deadline, the agency has 

the discretion to waive the deadline.
2
 

 

Moreover, the Provider argued that, while the PRM does not define “submitted,” the 

regulations at §405.1801(a) state that the date of submission means the date of mailing. 

The Provider noted that a federal court considered §405.1801(a) to be relevant to TEFRA 

requests because §413.40(e) was originally promulgated within the same chapter of 

regulations and because most steps of reimbursement reference §405.1801(a) definitions.
3
 

Further, the Provider argued that the regulatory definition of “submitted” was also 

consistent with the conventional use of the word, meaning “completion.” 

 

Finally, the Provider pointed out that the 180 day deadline for TEFRA requests begins to 

run on the date of the NPR, which is presumably also the date it is mailed. Thus, it is 

logical and consistent to use the same method to determine when the appeal is due. The 

Provider noted that the CMS Administrator has rejected provider arguments that the date 

the providers receive materials from the intermediaries should be the first day for purposes 

of determining deadlines.
4
  In closing, the Provider urged the affirmance of the Board‟s 

decision on the basis of due process and basic fairness. 

 

DISCUSSION 

 

The entire record furnished by the Board has been examined, including all correspondence, 

position papers, exhibits, and subsequent submissions. All comments timely received have 

been considered and included in the record. 

 

In 1982, Congress enacted provisions in the TEFRA legislation to address containment of 

Medicare costs. TEFRA added §1886(a) to the Act, which established broader routine cost 

limits than those authorized under the reasonable cost provisions at §1861(v)(1)(A). 

Specifically, the §1886(a) cost limits covered ancillary service operating costs and special 

                                                 
2
 American Farm Lines v. Black Ball Freight Service, 397 US 532, 539 (1970). 

3
 Empire Health Services d/b/a Deaconess Medical Center v. Shalala, Case No. CS-98-341 

(E.D. Wa. 1999). 
4
 University Medical Center of Southern Nevada, Admr. Dec. May 20, 1999. 
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care unit operating costs in addition to routine operating costs, and applied to cost 

reporting periods beginning after October 1, 1982.
5
 

 

While TEFRA left the basic retrospective, cost-based structure of Part A reimbursement 

undisturbed and expanded pre-existing routine cost limits, it also imposed a limit on the 

rate of increase of hospital operating costs reimbursed under Part A, adding §1886(b) to 

the Act. That section established that payment for inpatient operating costs would be based 

on the relationship between the provider‟s actual costs and a ceiling, or target amount, 

determined by a target rate of increase in operating costs per case. Section 1886(b) 

established that an annual target amount would be set for each provider based on the 

provider‟s own cost experience in an assigned base year. In the first year subject to the 

ceiling, the target amount would be established for each provider equal to the hospital‟s 

allowable operating costs per case for the preceding 12-month period, increased by a 

target rate percentage. After the first year, a hospital‟s target amount would be calculated 

by increasing the previous year‟s target amount by the current year‟s target rate percentage 

increase. 

 

The regulations, at 42 CFR 413.40, et. seq., implement the TEFRA provisions. Section 

413.40(e) sets forth a procedure under which providers may request adjustments to the 

payment allowed under the rate-of-increase ceiling. Prior to October 1, 1995, 

§413.40(e)(1) stated that a provider‟s adjustment request “must be made to its fiscal 

intermediary no later than 180 days after the date on the intermediary‟s notice of amount 

of program reimbursement.” 

 

In the September 1, 1995 Federal Register,
6
 the regulations were amended with an 

effective date of October 1, 1995, to clarify CMS‟ policy that an adjustment request is 

“made” when received by the intermediary. Section 413.40(e)(1), as amended, states that: 

 

A hospital may request an adjustment to the rate-of-increase ceiling imposed 

under this section. The hospital‟s request must be received by the hospital‟s 

fiscal intermediary no later than 180 days after the date on the intermediary‟s 

initial notice of program reimbursement (NPR) for the cost reporting period 

for which the hospital requests an adjustment. [Emphasis added.] 

 

The preamble to the September 1, 1995 final regulation confirmed that CMS has always 

interpreted its policy to be that an adjustment request must be received by the intermediary 

by the end of the 180-day period: 

 

                                                 
5
 See §1886(a)(4) of the Act, 42 USC 1395ww(a)(4). 

6
 60 Fed. Reg. 45777 (Sep. 1, 1995). 



 6 

We have consistently interpreted the word “made” to mean “received by the 

fiscal intermediary” since the original regulation was promulgated (47 Fed. 

Reg. 43282, September 30, 1982).
7
 

 

In this case, the Provider‟s TEFRA cost year at issue was FYE 12/31/94. The NPR for that 

fiscal year was dated June 24, 1997. The TEFRA adjustment request was mailed to the 

Intermediary on December 22, 1997. The Intermediary received the TEFRA adjustment 

request on December 24, 1997, 183 days after the date of the NPR.
8
 

 

Applying the above law to the facts of this case, the Administrator disagrees with the 

Board‟s finding, and the Provider‟s contention, that the meaning of the governing 

regulation in this case changed between the cost years at issue, i.e., FYE 12/31/94 and the 

year in which the request was made, i.e., 1997. Rather, CMS clarified in the above 

preamble language that its regulation had consistently been interpreted to mean that 

“made” equaled “received by the intermediary” within 180 days of the NPR date. Thus, 

the Administrator finds that there is no demarcation in the timeline of the facts of this case 

which is determinative. Rather, as the agency stated, it changed the language of the 

regulation to more clearly reflect its longstanding interpretation. The U.S. Supreme Court 

has held that an agency‟s interpretation must be given controlling weight unless it is 

plainly erroneous or inconsistent with the regulation.
9
 In that regard, the Administrator 

finds that the agency‟s interpretation of the 180-day period for requesting a TEFRA 

adjustment is not plainly erroneous or inconsistent with the language of the governing 

regulation. 

 

Thus, the Administrator finds that the Board incorrectly reversed the Intermediary‟s 

determination that the Provider‟s TEFRA adjustment request was untimely. It is 

undisputed that the Intermediary did not receive the Provider‟s request for an exception 

within the 180-day period provided in the regulations governing TEFRA adjustment 

requests. In this case, the TEFRA adjustment request was required to have been received 

by the Intermediary by December 22, 1997.
10

 However, the Intermediary did not receive 

the request until December 24, 1997. Based on these facts, therefore, the Provider did not 

comply with the procedures set forth in the regulations at §413.40(e)(1) for requesting a 

TEFRA exception. Moreover, the Provider‟s reliance on §3004.2 of the PRM is 

unwarranted, as, in contrast to the regulations, that section does not define “submitted.”  

 

                                                 
7
 60 Fed. Reg. at 45840. 

8
 See Provider‟s Position Paper at 13. 

9
 Thomas Jefferson University v. Shalala, 114 S. Ct. 2381, 2386 (1994). 

10
 The 180th day fell on a Sunday; therefore, the due date advanced to the next business 

day, i.e., Monday, December 22, 1997. 



 7 

Accordingly, for the reasons set forth above, the Board incorrectly held that the Provider 

complied with the 180-day requirement for requesting a TEFRA adjustment by mailing its 

TEFRA adjustment request within the 180-day period. 

 
 

DECISION 

 

The Administrator reverses the decision of the Provider Reimbursement Review 

Board. 
 

 

 

THIS CONSTITUTES THE FINAL ADMINISTRATIVE DECISION OF  

THE SECRETARY OF HEALTH AND HUMAN SERVICES 

 

 

 

 

 

 

Date:   1/3/06       /s/      

  Leslie V. Norwalk, Esq. 

Deputy Administrator      

Centers for Medicare & Medicaid Services 

 

 

 

 

 

 


