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This case is before the Administrator, Centers for Medicare & Medicaid Services 

(CMS), for review of the decision of the Provider Reimbursement Review Board 

(Board).  The review is during the 60-day period in § 1878(f)(1) of the Social 

Security Act (Act), as amended (42 USC 1395oo(f)).  Comments were received from 

CMS’ Center for Medicare Management (CMM).  Accordingly, the parties were 

notified of the Administrator’s intention to review the Board’s decision. Comments 

were also received from the Provider.  All comments were timely received.  

Accordingly, this case is now before the Administrator for final agency review. 

 

BACKGROUND 

 

The Provider is a 325-bed general service acute care hospital located in West Covina, 

California.  In years prior to fiscal year ending (FYE) December 31, 1996, the Provider 

had a fully executed affiliation agreement with the University of California at Irvine 

(UCI) to help train residents in UCI’s pediatric residency program.  The Agreement 

terminated on June 30, 1995, and although an extension was signed by the Provider and 

Magan Clinic, it was not signed by UCI.
1
 

 

                                                 
1
 Intermediary’s Exhibit I-3; Provider’s Supplemental (PS) Exhibit PS-1. 
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On its FYE 12/31/96 as-filed cost report, the Provider reported a total of 1.00 full-time 

equivalent (FTE) for direct graduate medical education (GME) and indirect medical 

education (IME) purposes.  Through audit adjustments numbers 5 and 36, the 

Intermediary eliminated all GME reimbursement, including the 1.00 FTE claimed.
2
  

However, the Intermediary, through audit adjustment number 4, allowed 0.54 FTE for 

IME purposes. By letter dated August 23, 2005, the Provider timely added the issue of 

whether audit adjustment number 4 is proper.   

 

ISSUE AND BOARD’S DECISION 

 

The Issue is whether the Intermediary improperly allowed 0.54 intern and resident 

FTE for IME purposes on the Provider’s fiscal year ending (FYE) December 31, 

1996 Medicare cost report.  

 

The Board held that the Intermediary improperly included 0.54 FTEs in the 

Provider’s IME FTE resident count.  Relying on both the oral and written testimony, 

the Board found that no UCI residents were on rotation at, or assigned to, the 

Provider during 1996.  Rather, the Board found that the evidence indicated that in 

1996, the residents in question were engaged in an “elective” rotation at the Magan 

Clinic.  Furthermore, had the UCI residents been training at the Provider, the training 

would not have been permitted because the residents would have been operating 

outside of their approved residency program because the Provider was not 

participating in an approved residency program.  Finally, the Board also disagreed 

with the Intermediary’s written agreement argument because Medicare IME 

regulations do not require a written agreement. 

 

SUMMARY OF COMMENTS 

 

CMM submitted comments requesting that the Administrator reverse the Board’s 

decision.  CMM disagreed with the Board’s determination that the Intermediary 

improperly included 0.54 FTEs in the Provider’s IME FTE resident count.  Relying 

on the regulations found at 42 C.F.R § 413.86(f)(ii) CMM argued that “a hospital 

cannot claim the time spent by residents training at another hospital.”
3
  Therefore, if 

there is legitimate training occurring at the hospital, the hospital should count the 

residents training there for Medicare IME payment purposes.  In this case the record 

shows that regardless of whether the UCI residents were participating in a Magan 

Clinic rotation, the UCI residents were participating in rounds at the Provider.  

Therefore, that portion of the residents’ time should be part of the Provider’s IME 

                                                 
2
 Intermediary’s Exhibits I-1 and I-5. 

3
 Recodified at 42 C.F.R. § 413.78(b) (2004).  See also 69 Fed. Reg. 49254 (Aug. 11, 

2004). 
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FTE count and not the IME FTE count of UCI.  Furthermore, the Board’s statement 

that the Provider was not participating in an approved residency program is 

irrelevant.  Medicare counts residents for direct GME programs and IME payment 

purposes based on whether the program in which the residents are training is an 

approved program.  Neither the Act nor the regulations at 42 C.F.R. § 413.86 (b) 

make any mention of an approved program being limited to an approved training site.  

 

The Provider commented requesting that the Administrator affirm or decline to 

review the Board’s decision.  The Provider argued that the Board correctly decided 

that the Provider’s IME FTE count was zero (0) because no residents were on 

rotation at the Provider. The evidence and the testimony of Provider’s witnesses 

demonstrated that, for FYE 12/31/96, the Provider simply did not train residents at its 

hospital.  The mere fact that residents might have followed Dr. Whiting on his rounds 

of hospital patients in an unscheduled manner does not count as being assigned for a 

formal rotation to the Provider and does not support claiming them for IME purposes. 

Regardless of what may have been appropriated in prior years, the Intermediary 

should not have allowed 0.54 FTE for IME purposes.  

 

Finally the Provider argued that, even if somehow there were residents on rotation at 

the Provider, the Provider was not an institution approved to be part of the official 

training program under the rules of the Accreditation Council for Graduate Medical 

Educations.  Therefore, any residents training at the Provider were necessarily 

outside the scope of the approved program and therefore should not be counted for 

IME purposes. 

 

DISCUSSION 

 

The entire record, which was furnished by the Board, has been examined, including 

all correspondence, position papers, and exhibits.
4
 The Administrator has reviewed 

the Board’s decision.   All comments received timely are included in the record and 

have been considered. 

 

Pursuant to § 1861(v) (1) (a) of the Act, providers are to be reimbursed the reasonable 

cost of providing services to Medicare beneficiaries. Section 1861(v)(1)(a) of the 

Act, defines “reasonable cost” as “the cost actually incurred, excluding from any part 

of the incurred cost found to be unnecessary in the efficient delivery of needed health 

services, and shall be determined in accordance with regulations establishing the 

method or methods to be used, and the items to be included….” Section 1861(v)(1)(a) 

                                                 
4
 The Administrator notes that the transcript of the December 13, 2006 hearing in this 

case is inadvertently incomplete with respect to the direct testimony of Kathleen Van 

Allen.  See Stipulation Regarding Testimony at Hearing. 
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of the Act, does not specifically address the determination of reasonable cost, but 

authorizes the Secretary to prescribe methods for determining reasonable cost, which 

are found in regulations, manuals, guidelines, and letters. 

 

Consistent with the Act, the regulation at 42 C.F.R. § 413.9 establishes the principle 

that reimbursement to providers must be based on the reasonable costs of covered 

services, which are related to beneficiary care.  This includes “all necessary and 

proper cost incurred in furnishing the services.”  Necessary and proper costs are 

costs, which are appropriate and helpful in developing and maintaining the operation 

of patient care facilities and activities.  Accordingly, if the provider’s cost include 

amounts not related to patient care, or costs that are specifically not reimbursable under 

the program, those costs will not be paid by the Medicare program. 

 

Historically, Medicare has recognized the increased costs related to a provider’s approved 

graduate medical education programs.  Congress recognized that teaching hospitals might 

be adversely affected by implementation of the prospective payment system (PPS) 

because these indirect costs, which may include increased department overhead as well as 

a higher volume of laboratory test and similar services,
5
 would not be reflected in the PPS 

rates.
6
  Thus, under § 1886(d) (5) (B) of the Act, hospitals subject to PPS, with approved 

teaching programs, receive an additional payment to reflect the IME costs.
7
 

 

For the cost reporting periods at issue, 42 C.F.R. § 412.105 governed IME payments to 

Medicare providers.  The regulation states that CMS “makes an additional payment to 

hospitals for indirect medical education costs” in part by determining the ratio of the 

number of FTE residents to the number of beds.
8
  The regulation also sets forth the 

criteria for counting full-time equivalent residents for costs reporting periods beginning 

on or after July 1, 1991.  It states in relevant part: 

 

(ii) In order to be counted, the resident must be assigned to one of the 

following areas: 

 

(A) The portion of the hospital subject to the prospective 

payment system. 

(B) The outpatient department of the hospital.
9
 

 

Finally, the regulation states that: 

                                                 
5
 See 50 Fed. Reg. 35646, 35681 (1985). 

6
  Id. 

7
  This IME payment is distinguished from the direct medical education costs. 

8
 42 C.F.R. § 412.105(a) (1) (1996). 

9
 42 C.F.R. § 412.105(g)(ii)(1996). 
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(iii) Full-time equivalent status is based on the total time necessary to fill a 

residency slot.  No individual may be counted as more than one full-time 

equivalent.  If a resident is assigned to more than one hospital, the resident 

counts as a partial full-time equivalent based on the proportion of time 

worked in any of the areas of the hospital in paragraph (g)(1)(ii) of the 

section, to the total time worked by the resident…..
10

 (Emphasis added). 

 

In this case, the Provider argued that no residents were on rotation at, or assigned to, the 

Provider during FYE 12/31/96. Therefore, its initial claim of 1.00 FTE was incorrect, and 

the Intermediary’s recognition of .54 FTE was also wrong. The Provider further argued 

that, even if any UCI Pediatric Program residents were physically located within the 

Provider during FYE 1996, such residents were not on official rotations or otherwise 

assigned to any department of the Provider.  Moreover, even if there were residents 

assigned to the Provider or on rotation at the Provider, they would not have been a part of 

an approved residency program given that the Provider was not an approved training site 

in 1996 for UCI Pediatric Program.  Finally the Provider argued that GME/IME must be 

treated consistently.  If GME was disallowed, IME must be handled the same. 

 

The Administrator finds that the regulation at 42 C.F.R. § 412.105(g)(iii) states that “[n]o 

individual may be counted as more than one full-time equivalent.  If a resident is assigned 

to more than one hospital, the resident counts as a partial full-time equivalent based on the 

proportion of time worked in any of the areas of the hospital…” (Emphasis added). The 

record shows that the residents in question were participating in rounds (i.e., activities 

related to patient care) at the Provider.
11

  Therefore, the Administrator finds that, since the 

residents were participating in rounds at the Provider, the portion of the residents’ FTE 

associated with that time must be part of the Provider’s IME FTE count and not the IME 

FTE count of another hospital.  Accordingly, the Administrator finds that the 

Intermediary properly included 0.54 FTEs for the Provider’s 1996 FYE IME count 

was proper.
12

 

                                                 
10

 42 C.F.R. § 412.105(g)(iii)(1996). 
11

 Transcript of Oral Hearing at 133. 
12

 The issue of the GME count was not pursued by the Provider and thus is not 

addressed in this decision. 
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DECISION 

 

The decision of the Board is reversed in accordance with the foregoing opinion 

 

 

THIS CONSTITUTES THE FINAL ADMINISTRATIVE DECISION OF THE 

SECRETARY OF THE HEALTH AND HUMAN SERVICES  

 

 

 

Date: _12/20/07____   _/s/___________________________ 

 Herb B. Kuhn  

.     Deputy Administrator 

     Centers for Medicare & Medicaid Services 
 


