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Next Generation ACO Model  
Skilled Nursing Facility (SNF) Three-Day Rule Waiver 

May 2021 

Currently, in traditional fee-for-service (FFS) Medicare, beneficiaries are eligible for Medicare 
covered skilled nursing facility (SNF) services when a beneficiary is admitted within 30 days of either 
(1) an inpatient hospital stay of three consecutive days or more (i.e., qualifying hospital stay), 
starting with the day the hospital admits the beneficiary as an inpatient, but not including the day 
they leave the hospital; or (2) a previous SNF stay. The time a beneficiary is in the hospital being 
observed or in an emergency room before they are admitted does not count toward the three-
day qualifying inpatient hospital stay. However, the Next Generation ACO (NGACO) waiver allows 
an aligned beneficiary to be eligible for Medicare covered SNF services when admitted to a SNF 
without a three-day qualifying inpatient hospital or previous SNF stay, including beneficiaries who 
are in the hospital for fewer than three days or admitted directly from a physician’s office. 

Frequently Asked Questions 
 

Q1: What is the SNF Three-Day Rule Waiver? 

A: The SNF Three-Day Rule Waiver makes available to approved Next Generation ACOs 
(NGACOs) and their skilled nursing facilities (SNFs) a waiver of the rule requiring a three-
day stay in an inpatient hospital, acute-care hospital, or critical access hospital (CAH) 
with swing-beds prior to admission to a skilled nursing facility (SNF). In other words, this 
benefit enhancement allows for beneficiary admission to approved NGACO Next 
Generation Participant or Preferred Provider SNFs either directly or with an inpatient 
hospital stay of fewer than three days. 

Q2:  Who is eligible to use the waiver? 

A:      The waiver is available to Next Generation Participants and Preferred Providers for ACO-
aligned beneficiaries to use if: (1) the beneficiary does not reside in a nursing home or 
SNF for long-term custodial care at the time of the decision to admit to a SNF; and (2) the 
beneficiary meets all other CMS criteria for SNF admission, including: 

• being medically stable; 
• having confirmed diagnoses (e.g., does not have conditions that require further 

testing for proper diagnosis); 
• not requiring inpatient hospital evaluation or treatment; and 
• having an identified skilled nursing or rehabilitation need that cannot be provided 

on an outpatient basis or through home health services. 
Next Generation Participant or Preferred Provider SNFs must also have, at the time of 
provider list submission, an overall rating of three or more stars for seven of the past 12 
months under the CMS Five-Star Nursing Home Quality Rating System. ACOs are 
responsible for verifying each year that SNFs remain eligible for the Next Generation 
Participant or Preferred Provider list. ACOs can retrieve historical star ratings for each SNF 
by selecting “Get Archived Data” at the following link: 
https://data.medicare.gov/data/nursing-home-compare. 
For more information about beneficiary eligibility requirements, including the exclusion of 
patients in long-term custodial care, please refer to Appendix I in Section 4 of the 
Participation Agreement. 

 

https://data.medicare.gov/data/nursing-home-compare
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Q3:  Suppose a waiver-eligible SNF adds a second facility operating under a different TIN. 
Would the new SNF be eligible to operate under the waiver as an affiliated provider, or 
would the SNF be required to meet the STAR rating requirements independently? 

A:        The new SNF would not be eligible to participate under the waiver until it meets the 
STAR rating requirements as an independent facility. The STAR rating requirement (three 
or more stars for seven of the past 12 months under the CMS Five-Star Nursing Home 
Quality Rating System) for waiver participation applies to all SNFs regardless of when it 
became an eligible Medicare facility. 

 

Q4: Will critical access hospitals (CAH) that are certified to provide the Medicare SNF 
benefit be considered eligible SNF applicants under the waiver? 

A: If you are working with a CAH that bills for SNF services and meets all other requirements 
under the waiver, that provider would be eligible for the waiver. The waiver will apply to 
SNF providers that use 18x, 21x, and 28x bill types. Please be sure that the CMS Control 
Number (CCN) you submit for such a provider is the one applied to SNF claims; CMS 
checks CCNs (not National Provider Identifiers, or NPIs) when approving SNF waiver 
claims. Typically, this CCN is different than the one the CAH submits for non-SNF services. 
Without the correct CCN, the three-day rule will not be waived. 

 

Q5: When can additional SNFs be added to the Next Generation Preferred Provider list? 

A: Participating ACOs have the opportunity to add additional SNFs (i.e., Preferred Providers) 
at designated points during the performance year, which are announced in the Next 
Generation ACO Model Newsletter. 

 

Q6: If a participating SNF waiver facility falls below a three-star rating, is there a formal process 
to remove it from our Next Generation Participant and Preferred Provider list? 

A:  Star ratings are reviewed at the time of Next Generation Participant or Preferred Provider 
list submission. Once the SNF has been approved for inclusion on the list for a given 
performance year, it is not removed during the performance year if the star rating 
declines unless requested by the ACO. If an ACO would like to remove a SNF from its Next 
Generation Participant or Preferred Provider list, the ACO should follow the process for 
submitting a provider termination to CMS. 

 

Q7: What happens if a beneficiary is excluded from an ACO’s alignment during an SNF stay? 
A: If a beneficiary is excluded from an ACO’s alignment list during the year, SNF waiver 

claims submitted within 90 days of the effective exclusion date will be paid. Beneficiaries 
may be excluded for a number of reasons including joining Medicare Advantage, losing 
Part A or Part B coverage, having Medicare as a secondary payer, or moving outside of 
the ACOs service area.  
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Q8: Does the physician or provider who refers the beneficiary to an eligible SNF waiver facility 
have to be a Next Generation ACO Participant or Preferred Provider? 

A: No. The physician or provider who refers the beneficiary to an eligible SNF waiver facility 
does not need to be a Next Generation ACO Participant or Preferred Provider; only the 
SNF needs to be an approved SNF waiver facility. 

 

Q9: Suppose a beneficiary is admitted to an eligible SNF under the three-day rule waiver. 
After six days, the patient or a family member requests a transfer to a SNF that is closer 
to their home. The second SNF is not an eligible SNF. Is the second SNF eligible for 
Medicare payment? 

A: The second SNF is eligible for payment because the beneficiary was initially admitted to 
an eligible SNF under the three-day rule waiver. 

 
 

Q10: Suppose a beneficiary was admitted to an eligible SNF under the three-day rule waiver. 
On day 10, the beneficiary is discharged to his or her home. On day 20, the beneficiary 
is admitted to a non-eligible SNF under the three-day rule waiver. Is the second SNF stay 
eligible for payment? 

A: The second SNF stay is eligible for payment because the beneficiary was initially 
admitted to an eligible SNF under the three-day rule waiver. Further, Medicare's Benefit 
Policy Manual reads, "After you leave the SNF, if you re-enter the same or another SNF 
within 30 days, you may not need another qualifying three-day hospital stay to get 
additional SNF benefits. This is also true if you stop getting skilled care while in the SNF and 
then start getting skilled care again within 30 days." Therefore, since the beneficiary was 
in an eligible SNF at the beginning of the scenario, the stay at the ineligible SNF waiver 
facility will not require a qualifying three-day hospital stay. 

 

Q11: Suppose a beneficiary is discharged to home after a short inpatient stay (less than three 
days), but after a week at home the beneficiary decides that she needs to be admitted 
to a SNF. Can the patient be admitted to a SNF under the waiver? Is there anything 
different that needs to happen for the admission? 

A:  This would be considered a “Direct SNF admission” (see Appendix I of the Participation 
Agreement) because the patient was not admitted to the SNF (or Swing Bed) directly 
from an inpatient hospitalization. 

In a Direct SNF Admission, the patient would need to be evaluated by a physician (or 
other practitioner licensed to perform the evaluation) within three days prior to the SNF-
waiver admission.  Other beneficiary criteria for SNF eligibility under the waiver would be 
the same as an admission from a short inpatient stay, including: medical stability, a 
confirmed diagnosis, inpatient hospital evaluation or treatment is not required, and a 
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skilled nursing or rehabilitation need  is identified by the evaluating physician or other 
practitioner that cannot be provided on an outpatient basis. 

 

Q12 Suppose a beneficiary is aligned to the ACO at the beginning of the performance 
year (PY), but later becomes excluded from ACO alignment. Is there a grace period 
by which CMS would pay for a SNF stay under the waiver? 

A:   Yes, a 90-day grace period applies to the SNF Three-Day Rule Waiver for 
beneficiaries originally aligned to the ACO during the performance year and who 
subsequently become excluded during the same performance year. The grace 
period is not intended to cross performance years. For example, if a beneficiary is 
aligned for PY2019, but not PY2020, the grace period would not apply if the SNF stay 
occurred in PY2020. Beneficiaries may be excluded for a number of reasons 
including joining MA, losing Part A or Part B coverage, having Medicare as a 
secondary payer, or moving outside of the ACOs service area. More information is 
available in the appendices of the NGACO participation agreement. 

 

Q13: Suppose a beneficiary chooses to go to a SNF that is not eligible under the waiver. 
Do the rules and payment revert back to the non-wavered status and is the 
beneficiary required to stay in the hospital three days before moving to the SNF? 

A:  The beneficiary has the option to go to a SNF that is not participating in the SNF Three-
Day Rule Waiver, but the three-day hospital inpatient stay requirement would not be 
waived. The standard Medicare billing rules apply, whereby a qualifying hospital stay is 
required prior to the SNF admission. 

 

Q14: Do SNFs need to include demonstration or condition codes on waiver-related 
claims? 

A:  No, SNFs admitting waiver patients do not need to apply demonstration or condition 
codes to the claims. The FFS system has been configured to recognize Next Generation 
ACO SNF waiver claims, so SNFs do not need to do anything different than they do when 
they submit regular FFS claims. 

 

Q15: Q12: How do I know if a beneficiary’s care is part of the Bundled Payments for Care 
Improvement (BPCI) Advanced Initiative? 

A:  NGACO beneficiaries cannot be in the BPCI Advanced and NGACO Models. The 
NGACO Model takes priority, so if a NGACO beneficiary goes to a SNF using the waiver, 
it will be considered a NGACO SNF waiver stay. 

 

Q16: How can I check beneficiary and SNF eligibility to use the waiver in real-time?  
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A:  An ACO can use the ACO User Interface (ACO-UI) to check beneficiary and SNF 
eligibility to use the SNF waiver. The ACO-UI is the same system you use to add or 
terminate Participant and Preferred Providers, and select Benefit Enhancements for your 
providers. You can find the ACO UI user guides on the Connect Site by searching in the 
Library for: ACO_UI_External_User_Guide_Quickstart or ACO_UI_User_Guide. 

 

Q17: Do SNF advertising materials used by Next Generation Participants and Preferred 
Providers that relate to the waiver need to be approved by CMS? 

A:  Yes, ACOs must have descriptive ACO materials reviewed and approved by CMS 
before Next Generation Participants and Preferred SNFs can use them. Refer to the Next 
Generation ACO Model Participation Agreement for further information about 
“Descriptive ACO Materials and Activities.” 

 

Q18: Does the waiver affect the number of allowable rehabilitation days under Medicare? 

A:  No, the waiver does not affect CMS requirements or regulations regarding the maximum 
allowable annual rehabilitation days.  

 

Q19:  Can a patient be admitted to a SNF from an observation stay? 

A:  Yes, that would be considered a SNF-waiver admission since there was no preceding 
three-day hospital stay. 
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