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Background 
 
CMS has received several requests for clarification concerning the installation of automatic fire 
sprinklers in concealed or attic spaces of health care facilities, specifically where FRTW has 
been installed in attic spaces or used in the construction of roofs.    
 
The NFPA Installation of Sprinkler Systems, NFPA 13, 2010 edition requires sprinkler 
protection in all areas of a building at Section 4.1. There are a few exceptions that permit 
sprinklers to be omitted in certain areas and still consider a building to be completely sprinkler 
protected; these exceptions are found at Section 8.15.1. The typical exceptions used in nursing 
homes are concealed spaces, with 12 examples; vertical shafts, with two examples; and exterior  
 

Memorandum Summary 
 

• Sprinkler Requirement for Long Term Care Facilities:  On May 4, 2016, the Centers 
for Medicare & Medicaid Services (CMS) published the final rule Medicare and 
Medicaid Programs: Fire Safety Requirements for Certain Health Care Facilities (81 FR 
26872). This regulation adopted the 2012 Life Safety Code (LSC), and the 2012 Health 
Care Facilities Code (HCFC). The 2012 LSC requires all existing and newly constructed 
health care facilities including long term care facilities to be equipped with a supervised 
automatic sprinkler system. This regulation requires compliance with the 2010 edition of 
National Fire Protection Association (NFPA) 13, Installation of Sprinkler Systems.  
 

• Sprinkler Installation Requirements for Attics containing Fire Retardant Treated 
Wood (FRTW): The use of FRTW is allowed to be installed in a facility in concealed or 
attic space without the installation of an automatic sprinkler system, provided that it 
meets certain conditions related to access, construction type, storage and fuel fired 
equipment.  This is a change, because FRTW was not discussed clearly with regards to 
concealed spaces in the 2000 edition of the LSC or the 1999 edition of NFPA 13. 
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roofs or canopies. The exceptions for these locations are defined in a manner that limits their 
application to very specific instances. 
 
Concealed Spaces 
 
Concealed spaces are non-occupied spaces that can be created by construction of the building.  
These spaces may contain wiring, and piping for building service equipment such as HVAC 
equipment and may be void of any combustible material. Concealed spaces are not required to be 
sprinklered as long as the storage of combustible items is not permitted. Limited access to these 
areas by small access panels is allowed. An attic can be a concealed space if it is constructed and 
used as a concealed space as outlined in 8.15.1.2.1 of NFPA 13. 
 
Concealed spaces may be constructed of or contain noncombustible or limited combustible 
material such as FRTW and, spaces constructed of such material are not required to be protected 
by an automatic sprinkler system. FRTW is allowed to be used in both “new” and “existing” 
construction of an attic or concealed space by the LSC as referenced at 18.1.6.2, 18.1.6.3, 
19.1.6.2 and 19.1.6.3 and section 8.15.1.2 of NFPA 13.             
 
Survey Process 
 
Review any facility deficiencies and questions that you may have received in light of the changes 
to the 2012 LSC requirements and the application of the 2010 sprinkler installation requirements 
including any exceptions that these codes and standards may have that are applicable to your 
situations. This also includes any informal dispute resolutions (IDRs) or independent IDRs that 
you may be processing concerning this deficiency or the use of FRTW in a facility. 
 
Contact:  For questions regarding this policy memorandum, please contact James Merrill at 
SCG_LifeSafetyCode@cms.hhs.gov. 
 
Effective Date:  Immediately.  The information provided in this memorandum should be 
communicated with all survey and certification staff, their managers and the State/Regional 
Office training coordinators within 30 days of this memorandum.  
 
       /s/ 

David R. Wright 
 
cc:  Survey and Certification Regional Office Management 
 

The contents of this letter support activities or actions to improve patient or resident safety 
and increase quality and reliability of care for better outcomes. 
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