
Medicare Part B Drug CAP Q&As: 
Assurance of CAP Drug Administration and Beneficiary Cost Sharing 

 
Background: The following Qs and As address the impact of Section 108 of the Tax 
Relief and Healthcare Act of 2006 (TRCHA) on the collection of beneficiaries’ 
coinsurance and deductible.   
 
Under Section 1847B(a)(3)(A) of the Social Security Act, “collection of amounts of any 
deductible and coinsurance applicable with respect to such drugs and biologicals shall 
be the responsibility of such contractor and shall not be collected unless the drug or 
biological is administered to the individual involved.” 
 
Q1:  When may an approved CAP vendor proceed with billing a Medicare beneficiary for 
any applicable coinsurance and deductible associated with CAP drugs?   
 
A:  After receipt of payment by Medicare the approved CAP vendor must bill any 
applicable supplemental insurance policies.  If a balance remains after the supplemental 
insurer pays its share of the bill, or if there is no supplemental insurance, the approved 
CAP vendor may bill the beneficiary.  However, the approved CAP vendor may not 
collect any applicable coinsurance and deductible without verification of drug 
administration. 
 
 
Q2:  Since TRCHA Section 108 requires CMS to pay CAP claims upon receipt and to 
verify drug administration in a post-payment review, the initial payment by Medicare can 
no longer serve as proof that a CAP drug was administered.  In light of this statutory 
change, how can the vendor verify that the drug was administered prior to collecting any 
applicable cost sharing and therefore avoid noncompliance with Section 1847B(a)(3)(A)?   
 
A: An approved CAP vendor may obtain information about whether a CAP drug was 
administered from a participating CAP physician by a voluntary agreement to exchange 
such information with the physician.   If the participating CAP physician is unwilling to 
enter into a voluntary agreement to verify drug administration, the approved CAP vendor 
may contact the physician’s office to request verbal confirmation of drug administration. 
The vendor is expected to document verbal confirmation of CAP drug administration, the 
identities of individuals who exchanged the information and the date and time that the 
information was obtained. The vendor is also expected to make such information 
available for post payment review, as necessary. The specific information required to 
demonstrate that a CAP drug was administered to a beneficiary is presented in the next 
answer.   
 
In addition to verifying administration through contact with the physician’s office, we also 
suggest that the approved CAP vendor place a statement on beneficiaries’ bills 
informing them of the statutory requirement and suggesting that they contact their 
physician to verify that they received the dose of the drug for which they are being billed 
prior to paying any cost sharing amount.   
 
We note that under the CAP regulations the participating CAP physician has a 
responsibility to notify the approved CAP vendor when a drug is not administered or a 
smaller amount was administered than was originally ordered.  The approved CAP 
vendor should address compliance issues directly with the physician.    If the approved 



CAP vendor is unsuccessful in resolving the issue the vendor can ask for assistance 
from the designated carrier under the dispute resolution process.   
 
 
 
Q3:  What specific information could be used to demonstrate that a CAP drug was 
administered to a beneficiary? 
 
A: At a minimum, the beneficiary’s name, health insurance claim number, (HIC) 
expected date of service, actual date of service, identity of the CAP physician and 
prescription order number. If the approved CAP vendor receives this information 
verbally, the vendor is expected to document such information, the identities of 
individuals who exchanged the information and the date and time that the information 
was obtained. The vendor is also expected to make all of this information available for 
post payment review, as necessary. 
 
 
 
Q4:  Is a participating CAP physician required to enter into an agreement with the 
approved CAP vendor to verify drug administration?   
 
A:  In our November 21, 2005 final rule (71 FR 70251) , we stated that nothing in the 
CAP statute or regulations prohibits CAP vendors and CAP physicians from entering into 
voluntary written arrangements about a number of matters. We specified that such 
voluntary written agreements could include the following:  

 • An arrangement between a participating CAP physician and an approved CAP 
vendor to notify the approved CAP vendor after the CAP drug has been 
administered to the beneficiary;  

 • An arrangement between a participating CAP physician and an approved CAP 
vendor to communicate with the beneficiary about coinsurance for CAP drugs on 
behalf of the approved CAP vendor.  

 
In particular, an agreement to provide notification of drug administration must be 
voluntary on the part of the physician: it cannot be required in any way by the vendor as 
a condition of participation in the CAP. Physicians who believe that they are being 
required to provide such notifications without having entered into such an agreement 
may employ the dispute resolution process under section 414.917 of the regulations to 
resolve the issue.  
 


