
 

HCFA Rulings 
Department of Health 

and Human Services 
 

Health Care Financing 
Administration 

 

Ruling No. 94-1 Date:  April 1994 

 
HCFA Rulings are decisions of the Administrator that serve as precedent final 
opinions and orders and statements of policy and interpretation. They provide 
clarification and interpretation of complex or ambiguous statutory or regulatory 
provisions relating to Medicare, Medicaid, Utilization and Quality Control Peer 
Review, and related matters. 
 
HCFA Rulings are binding on all HCFA components, the Provider Reimbursement 
Review Board and Administrative Law Judges who hear Medicare appeals. These 
decisions promote consistency in interpretation of policy and adjudication of 
disputes. 

This Ruling announces the Health Care Financing Administration's policy regarding 
Medicare payment if an entity required or responsible to pay primary benefits is 
bankrupt or insolvent. Under these circumstances, HCFA will not make Medicare 
conditional primary payments. Also, HCFA will not make Medicare secondary 
payments in advance, but will determine the amount of Medicare secondary 
payments after the conclusion of the bankruptcy or insolvency proceedings. 
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MEDICARE PROGRAM 
 
Hospital Insurance Benefits (Part A) Program and Supplementary Medical Insurance 
(Part B) Program 
 
Policy Regarding Medicare Payments in the Event a Primary Payer Is Bankrupt or 
Insolvent 
 
Purpose: This Ruling sets forth the Health Care Financing Administration's (HCFA's) 
policy regarding Medicare payment if an entity required or responsible to pay 
primary benefits is bankrupt or insolvent and cannot make the contracted primary 
payment. This Ruling provides notice that Medicare will not make conditional 
primary payments nor will Medicare make secondary payments in advance in the 
event that a primary payer fails to pay benefits because of bankruptcy or 
insolvency. This decision is consistent with section 1862(b)(2)(A) of the Social 
Security Act (the Act), which states that payment may not be made when payment 
has been or can reasonably be expected to be made, by a primary payer. In the 
case of a bankrupt or insolvent primary payer, this provision would apply to the 
entity or entities (for example, the State guaranty fund, reinsurer, bankruptcy 
trustee, receiver, or estate) that are responsible for settling and/or paying the 



outstanding debts of the bankrupt or insolvent primary payer. Section 
1862(b)(2)(B)(i) of the Act authorizes  
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conditional payments, with the understanding that the Trust Fund will be 
reimbursed if it is determined that payment has been made or could reasonably be 
expected to be made by a third party payer. Therefore, the Medicare program is 
under no obligation to make conditional payments. 
 
 
Citations: Section 1862(b)(2) of the Social Security Act (42 U.S.C. 1395y(b)(2)); 
42 CFR §§ 411.20, 411.24(e) and 424.44. 
 
Pertinent History: A Medicare beneficiary died after incurring medical expenses of 
approximately $39,000 in connection with her terminal illness. Before her death, 
the providers that furnished her services had filed Medicare claims under their 
Medicare provider agreements, and the physicians and other suppliers that 
furnished her services had filed Medicare claims on an assignment-related basis. 
The Medicare contractors denied the Medicare claims of the providers, and 
physicians and other suppliers because a private health plan, the XYZ Trust, was 
her primary coverage. The providers, and physicians and other suppliers then filed 
claims with the Trust. Shortly after the beneficiary's death, however, the Trust 
became insolvent and was placed in the hands of a receiver, the State 
Commissioner of Insurance. In this particular State (Georgia), State law requires 
the receiver to give potential claimants, including those who had already filed 
claims with the Trust, written notice  
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of the right to file claims with the receiver. A period of 6 months must then be 
allowed for the claims to be filed. Thereafter, it takes a year and a half or more for 
the receiver to marshal the assets of the Trust and to process the claims. The 
receiver may then be able to make only a fractional payment, perhaps as little as 
10 cents for each dollar value of the claims. During the liquidation process, 
however, the providers, and physicians and other suppliers have filed claims with 
the beneficiary's estate and are dunning the beneficiary's husband for payment. 
 
The questions being raised in this case are as follows: 
 

• Will Medicare make a conditional primary payment if a third party payer fails 
to pay primary benefits in accordance with its contract because the company 
has become bankrupt or insolvent? 

• In bankruptcy or insolvency cases, will Medicare make a secondary payment 
before the liquidation process is completed? 

• After the bankruptcy or insolvency has been resolved, how will Medicare 
secondary payments, if any, be determined? 

 



HCFA's policy in bankruptcy and insolvency situations is that -- (1) Medicare will not 
make any payment until the liquidation process is completed; and (2) Medicare will 
not make a secondary 
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payment in advance of a determination of the appropriate primary payment. HCFA's 
policy is consistent with the provisions in section 1862(b)(2)(A) of the Act and 42 
CFR §411.20, which provide that Medicare payment may not be made to the extent 
that payment has been made, or can reasonably be expected to be made, by a 
primary payer. Section 1862(b)(2)(A) defines a "primary plan" (that is, the primary 
payer) to mean a group health plan or large group health plan. 

 
When an entity required or responsible to pay primary benefits becomes bankrupt 
or insolvent, Medicare payment may not be made to the extent that payment can 
reasonably be expected to be made by-- (1) the bankrupt or insolvent entity 
required or responsible to pay; or (2) the entity or entities responsible for settling 
and/or paying the outstanding debts of the bankrupt or insolvent entity, as 
determined in the liquidation process. (Entities required to pay or responsible for 
paying primary benefits include employers, insurance carriers, plans, or programs, 
and third party administrators (42 CFR § 411.24(e)).) Whether the entity is able to 
make a primary payment, and the amount of the primary payment, is not 
determined until the end of the liquidation process. 
 
Section 1862(b)(2)(B)(i) of the Act provides that all Medicare payments are 
conditioned on reimbursement to the appropriate  
 

 
 

HCFAR 94-1-5 
 
Medicare Trust Fund when notice or other information is received that payment for 
the item or service has been or could be made by a primary payer. The law, 
however, does not obligate Medicare to make conditional payments. We have 
determined that conditional primary payments shall not be made in cases involving 
bankrupt or insolvent entities required or responsible to pay primary benefits. The 
administrative procedures that would be involved in tracking bankruptcy or 
insolvency cases through the lengthy liquidation process would be extremely costly, 
burdensome, and time-consuming. Further, there is no certainty that Medicare 
would be able to recover any payment that may be due it at the end of the process. 
Thus, it would not be appropriate for Medicare to make conditional payments in 
cases involving bankrupt or insolvent entities that are required or responsible to 
pay primary. 
 
Participating providers, and physicians and other suppliers that have accepted 
assignment, may not during the liquidation process collect or seek to collect from 
the beneficiary, or the beneficiary's estate, charges for Medicare-covered services.  
Under the terms of the Medicare provider agreement and the terms of the Medicare 
assignment, the providers, and physicians and other suppliers may bill the 
beneficiary (or the beneficiary's estate) only to establish a legal claim for future 
collection of 
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charges, and not for purposes of currently collecting charges from the beneficiary or 
the beneficiary's estate.  
 
Regarding Medicare secondary payments before the conclusion of the liquidation 
process, there is no way to determine the proper amount of the secondary payment 
since there would not be a determination of what funds are available from the 
bankrupt or insolvent entity. Also, there would be no Explanation of Benefits or 
similar statement available upon which to base a Medicare secondary payment. 
Therefore, any estimates for payment made in advance would be speculative. 
 
A Medicare secondary payment may be made after the conclusion of the liquidation 
process if-- (1) the payment made on behalf of the bankrupt or insolvent entity 
responsible for paying primary benefits is less than the amount of the charge and 
less than the amount Medicare would have paid as the primary payer; and (2) the 
provider, and physician or other supplier is not required to accept that payment as 
full discharge of the liability of the beneficiary (or the estate) for the bill. 
 
At the conclusion of the liquidation process, the amount of the Medicare secondary 
payment will be computed by the Medicare contractor based on the amount of the 
primary payer's liability, as determined by the receiver. To determine the amount of  
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Medicare secondary payment, the Medicare contractor must obtain specific 
information from the receiver regarding the terms of the payments made by the 
receiver on behalf of the primary payer. 
 
One possibility is that the Medicare secondary payment may be computed based on 
the amount the receiver pays on behalf of the bankrupt or insolvent entity as partial 
satisfaction of the entity's liability for primary payment. In effect, this would mean 
that the Medicare secondary payment would make up for the liability of the primary 
payer that was not satisfied because of lack of funds.  
 

Example: A participating physician furnishes a service for which the approved 
charges of the primary payer and of Medicare are $100 and $90, respectively. 
The primary payer would normally pay 80 percent of $100, or $80, and 
Medicare would make a secondary payment of $100 minus $80, or $20. 
However, the primary payer is bankrupt and, after a long delay, its receiver 
pays the physician only $32. Medicare pays the physician $100 minus $32, or 
$68, which is $48 more than its normal liability (that is, $68 minus $20). 

 
A second possibility is that the fractional payment made by the receiver must be 
accepted as full discharge of the amount the primary payer would have been 
obligated to pay were it not bankrupt or insolvent. In the above example, the 
receiver might  
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determine that the $32 it pays fully discharges the liability of the primary payer for 
the $80 the primary payer would have paid if it were solvent. In this situation, the 
Medicare secondary payment amount may be the amount payable had the receiver 
paid the full primary payment, that is, Medicare would pay only $100 minus $80, or 
$20. 
 
The third possibility is that the provider, and physician or other supplier may be 
required to accept the fractional payment as full discharge of the entire bill. In the 
above example, the receiver might determine that the physician must accept the 
$32 it pays as full discharge of the liability of the estate for $100. In this case, 
Medicare would make no secondary payment. 
 
Once the liquidation process has been completed, the providers, and physicians or 
other suppliers can file Medicare secondary claims. The time limit on filing the 
claims will be the later of the following: (1) the usual time limit specified in 
regulations for filing Medicare claims (that is, on or before December 31 of the 
calendar year following the year in which the services were furnished if the services 
were furnished during the first 9 months of a calendar year, or on or before 
December 31 of the second calendar year following the year in which the services 
were furnished if the services were furnished during the last 3 months of the 
calendar year (42 CFR § 424.44(a))); or (2) the  
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last day of the 6th calendar month following the month of the written notice by the 
bankrupt or insolvent entity to the provider, and physician or other supplier of the 
primary benefits payable. After the claims have been filed, the Medicare contractor 
will make the appropriate Medicare secondary payment. 

 
Participating providers, and physicians and other suppliers that have accepted 
assignment should file claims with a receiver as soon as possible. The receiver will 
determine the payments that can be made on behalf of the bankrupt or insolvent 
entity. The providers, and physicians and other suppliers will receive any available 
primary payment from the receiver, and can then file Medicare claims to obtain the 
appropriate secondary payments, if any. After the Medicare secondary claims have 
been processed, any remaining liability (for example, deductibles, coinsurance, and 
payment for non-covered services) of the beneficiary (or of a deceased beneficiary's 
estate) can be determined and pursued by the providers, and physicians and other 
suppliers. However, remaining liability, if any, cannot be pursued if a receiver 
orders that the allocated fractional payment must be accepted as full discharge of 
the entire bill. 
 
Although the factual situations described in this Ruling have involved only claims 
from providers, and physicians and other suppliers who accepted assignment, this 
Ruling also applies to  
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claims from beneficiaries and their estates. HCFA will not make Medicare conditional 
primary payments or Medicare secondary payments to any entity in advance of the 
conclusion of the applicable bankruptcy or insolvency proceedings. 
 
Ruling: It is HCFA's determination that if an entity required or responsible to pay 
primary benefits becomes bankrupt or insolvent, Medicare will not make conditional 
primary payments. Further, Medicare will not make a secondary payment in 
advance of a determination of the appropriate primary payment. A secondary 
payment may be made after the conclusion of the liquidation process if the 
payment made on behalf of the bankrupt or insolvent entity responsible for paying 
primary benefits is less than the amount of the charge and less than the amount 
Medicare would have paid as the primary payer, and the provider, and physician or 
other supplier is not required to accept that payment as full discharge of the liability 
of the beneficiary (or the estate) for the bill. This Ruling is applicable to any entity 
filing a claim for Medicare benefits, including providers, and physicians and other 
suppliers, and beneficiaries. 
 
Participating providers, and physicians and other suppliers that have accepted 
assignment, may not during the liquidation process collect or seek to collect from 
the beneficiary, or the beneficiary's estate, charges for Medicare-covered services. 
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Under the terms of the Medicare provider agreement and the terms of the Medicare 
assignment, providers, and physicians and other suppliers may bill the beneficiary 
(or the beneficiary's estate) only to establish a legal claim for future collection of 
charges, and not for purposes of currently collecting charges from the beneficiary or 
the beneficiary's estate. 
 

 
 

EFFECTIVE DATE 
 

This Ruling is effective April 18, 1994. 
 
Dated: April 18, 1994 
 
 

Bruce C. Vladeck, 
Administrator, Health Care 
Financing Administration. 


