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HCFA RULINGS are decisions of the Administrator that serve as precedent final 
opinions and orders and statements of policy and interpretation. They provide 
clarification and interpretation of complex or ambiguous statutory or regulatory 
provisions relating to Medicare, Medicaid, Utilization and Quality Control Peer 
Review, and related matters.  
 
HCFA RULINGS are binding on all HCFA components, the Provider Reimbursement 
Review Board and Administrative Law Judges who hear Medicare appeals. These 
decisions promote consistency in interpretation of policy and adjudication of 
disputes. 

THIS RULING restates HCFA's policy regarding Medicare coverage of seat lifts as 
generally provided in 42 CFR 405.514 for durable medical equipment (DME) and as 
specifically provided in section 60-8 of the Medicare Coverage Issues Manual (54 FR 
34555 (August 21, 1989)) for seat lifts. 
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PURPOSE: This ruling restates Health Care Financing Administration (HCFA) policy 
regarding Medicare coverage of seat lifts. 
 
CITATIONS: Sections 1832(a), 1861(n) and (s)(6), and 1862(a)(1) of the Social 
Security Act (the Act) (42 U.S.C. 1395k, 1395x(n) and (s)(6), and 1395y(a)(1)); 42 
CFR 405.514; 60-8 of the Medicare Coverage Issues Manual (54 FR 34555 (August 
21, 1989)). 
 
PERTINENT HISTORY: Medicare coverage of durable medical equipment (DME) is 
based on sections 1832(a), 1861(n) and (s)(6), and 1862(a)(1) of the Social 
Security Act. 
 
RULING: Section 60-8 of the Medicare Coverage Issues Manual establishes our 
national coverage policy for seat lifts. The existing Manual provisions state the 
following: 



Reimbursement may be made for the rental or purchase of a medically 
necessary seat lift when prescribed by a physician for a patient with severe 
arthritis of the hip or knee and patients with muscular dystrophy or other 
neuromuscular diseases when it has been determined the  
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patient can benefit therapeutically from use of the device. In establishing 
medical necessity for the seat lift, the evidence must show that the item is 
included in the physician's course of treatment, that it is likely to effect 
improvement, or arrest or retard deterioration in the patient's condition, and 
the severity of the condition is such that the alternative would be bed or chair 
confinement. 

 
Coverage of seat lifts is limited to those types which operate smoothly, can be 
controlled by the patient, and effectively assist a patient in standing up and 
sitting down without other assistance. Excluded from coverage is the type of 
lift which operates by a spring release mechanism with a sudden, catapult-like 
motion and jolts the patient from a seated to a standing position. [Carriers 
must] limit the payment for units which incorporate a recliner feature along 
with the seat lift to the amount payable for a seat lift without this feature. 

 
These longstanding criteria are to be applied in all decisions affecting Medicare 
coverage of seat lifts and all types of combination lift-chairs. 

 
 

EFFECTIVE DATE: This Ruling is effective June 11, 1990. 
 
 
DATED: June 11, 1990 

Gail R. Wilensky, Ph.D. 
Administrator, Health Care 
Financing Administration 

 


