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Purpose: This Ruling provides further public notice of HCFA's criteria for Medicare 
coverage of inpatient hospital rehabilitation services. 
 
 
Citations: Sections 1812, 1814, 1861 and 1862 of the Social Security Act (the Act) 
(42 U.S.C. 1395d, 1395f, 1395x, and 1395y); 42 CFR 401.108 and 42 CFR 
405.310(k); 50 FR 31040, July 31, 1985. 
 
Pertinent History: Under the Medicare program, there has always been a 
statutory exclusion of payment for services that "… are not reasonable and 
necessary for the diagnosis or treatment of illness or injury …" (section 1862(a)(1) 
of the Act). It is this authority, taken in conjunction with the descriptions of the 
various benefits, that the program uses to deny payment when services required by 
a patient could have been appropriately provided in an inpatient setting which is 
less intensive than the hospital setting or in an outpatient setting. (See also section 
1154 of the Act.) 
 

Rehabilitation care is furnished in a variety of settings ranging from the 
inpatient hospital setting, through the skilled nursing facility setting, to various 
outpatient settings such as, for example, home health care and outpatient physical 
therapy. To determine whether inpatient hospital care is necessary for the provision 
of rehabilitation services, it is first necessary to determine what rehabilitation 
services the patient requires and then to determine whether they need to be 
provided in the inpatient hospital setting.  
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Typically, a preadmission screening is done before a patient is admitted to a 
rehabilitation hospital. This screening is a preliminary review of the patient's 
condition and previous medical record to determine if the patient is likely to benefit 
significantly from an intensive hospital program or extensive inpatient assessment. 



Further inpatient assessment of a patient's potential for rehabilitation may be done 
if it is reasonable and necessary to perform the assessment in the hospital. 
 

We developed criteria early in the program to assist medical review entities in 
applying the basic "reasonable and necessary" test to inpatient rehabilitation 
services under Part A. These criteria are used to help a medical review entity 
determine whether rehabilitative care in a hospital, rather than in a SNF or on an 
outpatient basis, is reasonable and necessary. The criteria have been revised from 
time to time to respond to new questions of interpretation which have arisen. 
Section 3101.11 of the Intermediary Manual contains the current version of these 
criteria. The HCFA Ruling published in this notice restates the criteria set forth in 
that manual. 
 
Ruling 
 
A. General. – Physicians generally agree on the circumstances that justify a 

medical or surgical patient's hospitalization, and, in some cases, an admission to 
a rehabilitation hospital or to the rehabilitation service of a short-term hospital 
can be justified on essentially the same medical or surgical grounds. In other 
cases, however, a patient's medical or surgical needs alone may not warrant 
inpatient hospital care, but hospitalization  
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may nevertheless be necessary because of the patient's need for rehabilitative 
services.  

 
A hospital level of care is required by a patient needing rehabilitative 

services if that patient needs a relatively intense rehabilitation program that 
requires a multidisciplinary coordinated team approach to upgrade his ability to 
function. There are two basic requirements which must be met for inpatient 
hospital stays for rehabilitation care to be covered: 

 
1. The services must be reasonable and necessary (in terms of efficacy, 

duration, frequency, and amount) for the treatment of the patient's 
condition; and 

2. It must be reasonable and necessary to furnish the care on an inpatient 
hospital basis, rather than in a less intensive facility, such as a SNF, or on an 
outpatient basis. 
 

B. Preadmission Screening. – Before a patient is admitted to a rehabilitation 
hospital for treatment, a preadmission screening is normally done. This 
screening is a preliminary review of the patient's condition and previous medical 
record to determine if the patient is likely to benefit significantly from an 
intensive hospital program or extensive inpatient assessment. 

 
While preadmission screening is a standard practice in most rehabilitation 

hospitals and may provide useful information for claims review purposes, the 
absence of a preadmission screening in a particular case should not be the sole 
reason for denying a claim. However, in a case where an inpatient assessment 
showed that a patient clearly was not 
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a good candidate for an inpatient hospital program, then the presence or 
absence of preadmission screening information would be important in 
determining whether the inpatient assessment itself was reasonable and 
necessary. If preadmission screening information indicated that the patient had 
the potential for benefiting from an inpatient hospital program, a period of 
inpatient assessment could be covered up to the point where it was determined 
that inpatient hospital rehabilitation was not appropriate, since preadmission 
screening cannot be expected to eliminate all unsuitable candidates. 

 
C. Inpatient Assessment of an Individual's Status and Potential for Rehabilitation. 

 
1. General. – Coverage is available for inpatient assessment of a patient's 

potential for benefiting from an intensive coordinated rehabilitation program 
only if it was reasonable and necessary to perform the assessment in the 
hospital. This determination should be made on the basis of information 
available in the patient's medical record. It is important to note that the 
assessment process is not merely a paperwork review, but rather an onsite 
professional review of the patient's condition by the necessary disciplines. 
Inpatient assessments conducted by a rehabilitation team through 
examination of the patient usually require between 3 to 10 calendar days, 
but on occasion may require more. This 3-10 day period is often one where 
the patient is receiving therapies rather than simple screening assessments. 
Where more than 10 days are required, the case should be carefully 
reviewed to ensure that such additional time was  
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necessary. An inpatient assessment may be covered even if the assessment 
subsequently indicates that a patient is not suitable for an intensive inpatient 
hospital rehabilitation program, if the patient's condition on admission was 
such that an extensive inpatient assessment was considered reasonable and 
necessary for a final decision to be made on a patient's actual rehabilitation 
potential. Where the initial assessment has resulted in a conclusion that the 
individual is a poor candidate for rehabilitation care, coverage for further 
inpatient hospital care is limited to a reasonable number of days needed to 
permit appropriate placement of the patient. 

 
 The fact that an individual received therapy prior to admission to a hospital 

for a rehabilitation program would not necessarily mean that the initial 
assessment period was not reasonable and necessary. However, if during a 
previous hospital stay an individual completed such a program for essentially 
the same condition for which inpatient hospital care is now being provided, 
the assessment period could be covered only if: 

 
(1)  Some intervening circumstance rendered such an assessment 

reasonable and necessary; or 



(2)  The subsequent admission is to an institution utilizing techniques or 
technology not previously available or not available in the first 
institution. 

 
2. Specific examples: 

 
a) After an inpatient hospital stay for rehabilitation care which resulted in 

little improvement in the patient's condition, an  
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individual who undergoes surgery for severe contractures as a result of 
arthritis may require a reassessment of his rehabilitation potential in 
light of the surgery. 

 
b) The fact that an individual has some degree of mental impairment 

would not per se be a basis for concluding that a multidisciplinary 
team evaluation is not warranted. Many individuals who have had 
CVAs1 suffer both mental and physical impairments. The mental 
impairment often results in a limited attention span and reduced 
comprehension with a resultant problem in communication. With an 
intensive rehabilitation program, it is sometimes possible to correct or 
significantly alleviate both the mental and physical problems. 
 

c) Absent other complicating medical problems, the type of rehabilitation 
program normally required by a patient with a fractured hip during or 
after the nonweightbearing period or a patient with a healed ankle 
fracture would not require an inpatient hospital stay for rehabilitation 
care. Accordingly, an inpatient assessment would not be warranted in 
such cases. On the other hand, an individual who has had a CVA which 
has left the individual significantly dependent in the activities of daily 
living (even after physical therapy in a different setting) might be a 
good candidate for a more extensive inpatient assessment  
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if the patient has potential for rehabilitation and his needs are not 
primarily of a custodial nature. 
 

D. Inpatient Rehabilitation Hospital Care. – Rehabilitative care in a hospital, rather 
than in a SNF or on an outpatient basis, is reasonable and necessary for a 
patient who requires a more coordinated, intensive program of multiple services 
than is generally found out of a hospital. A patient who has one or more 
conditions requiring intensive and multidisciplinary rehabilitation care, or who 
has a medical complication in addition to his primary condition, so that the 
continuing availability of a physician is required to ensure safe and effective 

                                                           
1 Cerebrovascular accidents 

 



treatment, would probably require a hospital level of rehabilitation care. A 
patient in need of rehabilitation on an inpatient hospital basis requires all of the 
following: 

 
1. Close medical supervision by a physician with specialized training or 

experience in rehabilitation. – A patient's condition must require the 24-
hour availability of a physician with special training or experience in the field 
of rehabilitation. This need should be verifiable by entries in the patient's 
medical record that reflect frequent and direct and medically necessary 
physician involvement in the patient's care; i.e., at least every 2-3 days 
during the patient's stay. This degree of physician involvement, which is 
greater than would normally be rendered to a patient in a SNF, is an 
indicator of a patient's need for services generally available only in a 
hospital setting. A SNF patient's care would usually require only the general 
supervision of a physician, rather than the close supervision which hospital 
patients need. 
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2. Twenty-four hour rehabilitation nursing. – The patient requires the 24-hour 
availability of a registered nurse with specialized training or experience in 
rehabilitation. This degree of availability represents a higher level of care 
than would normally be found in a SNF. While a SNF patient may require 
nursing care, specialized rehabilitation nursing is generally not as readily 
available in such a facility. 
 

3. A relatively intense level of physical therapy or occupational therapy and, if 
needed, speech therapy, social services, psychological services, or 
prosthetic-orthotic services. – The patient must require at least 3 hours a 
day of physical and/or occupational therapy, in addition to any other 
required therapies or services. In exceptional cases, an inpatient hospital 
stay for rehabilitation care can be covered even though the patient has a 
secondary diagnosis or medical complication that prevents him from 
participating in programs of physical or occupational therapy to the extent 
outlined above.  Inpatient hospital care in these cases may be the only 
reasonable means by which even a low intensity rehabilitation program can 
be safely carried out.  Documentation must be secured of the existence and 
extent of complicating conditions affecting the carrying out of a 
rehabilitation program to ensure that inpatient hospital care for less than 
intensive rehabilitation care is actually needed. 

 
4. A multidisciplinary team approach to the delivery of the program. – A 

multidisciplinary team usually includes a physician, rehabilitation nurse, 
social worker and/or psychologist, and those therapists involved in the 
patient's care. At a minimum, a team must include a physician, 
rehabilitation nurse and one therapist. 
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5. A coordinated program of care. – The patient's records must reflect 
evidence of a coordinated program, i.e., documentation that periodic team 
conferences were held with a regularity of at least every 2 weeks to: (1) 
assess the individual's progress or the problems impeding progress; (2) 
consider possible resolutions to such problems; and (3) reassess the validity 
of the rehabilitation goals initially established. A team conference may be 
formal or informal; however, a review by the various team members of each 
other's notes would not constitute a team conference. The decisions made 
during such conferences, such as those concerning discharge planning and 
the need for any adjustment in goals or in the prescribed treatment 
program, must be recorded in the clinical record. 

 
6. Significant practical improvement. – Hospitalization after the initial 

assessment is covered only in those cases where the initial assessment 
results in a conclusion by the rehabilitation team that a significant practical 
improvement can be expected in a reasonable period of time. It is not 
necessary that there be an expectation of complete independence in the 
activities of daily living, but there must be a reasonable expectation of 
improvement that will be of practical value to the patient, measured against 
his condition at the start of the rehabilitation program. For example, a 
multiple sclerosis patient's condition may have deteriorated as a result of a 
secondary illness. To be restored to a level of function before the secondary 
illness, the patient may require an intensive inpatient hospital rehabilitation 
program. While such a program would not restore the  
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level of function before multiple sclerosis developed, a return to pre-
secondary illness level would be considered to be a "significant practical 
improvement" in the condition. 

 
7. Realistic goals. – While there may be instances where an intense 

rehabilitation program may enable a Medicare patient to return to the labor 
market, vocational rehabilitation is generally not considered a realistic goal 
for most aged or severely disabled individuals. The most realistic 
rehabilitation goal for most Medicare beneficiaries is self-care or 
independence in the activities of daily living; i.e., self-sufficiency in bathing, 
ambulation, eating, dressing, homemaking, etc., or sufficient improvement 
to allow a patient to live at home with family assistance rather than in an 
institution. Thus, the aim of the treatment should be achieving the 
maximum level of function possible. 
 

8. Length of the rehabilitation program. – Coverage should stop when further 
progress toward the established rehabilitation goal is unlikely or it can be 
achieved in a less intensive setting. In deciding whether further care can be 
carried out in a less intensive setting, both the degree of improvement 
which has occurred and the type of program required to achieve further 
improvement must be considered. In some cases an individual may be 
expected to continue to improve under an outpatient program. There are 
other situations where further improvement in the individual's ability to 



function relatively independently in the activities of daily living can be 
expected only if a multidisciplinary team effort is continued. 
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While occasional home visits and other trips into the community are factors in 
determining whether continued stay in the hospital is necessary, such 
excursions would not alone be a basis for concluding that further hospital care 
is not required. Planned home visits and trips to the community are 
frequently used to test the individual's ability to function outside the 
institutional setting and to assist in discharge planning for the individual. 

 
It is also important to consider how close the patient may be to the 

planned end of his rehabilitation hospital stay when further progress becomes 
unlikely. If a patient is within a few days of discharge, it would usually not be 
appropriate to transfer him to a less intensive setting in another facility even 
though further progress in the hospital setting is unlikely. However, it could 
be appropriate to utilize a "swing bed" arrangement, if it exists in the same 
facility, for rendering necessary services to the patient pending discharge. 

 
When discharge or transfer to another facility is appropriate, the cut-off 

point for coverage should not be the last day on which improvement actually 
occurred. Rather coverage should continue through the time it would have 
been reasonable for the physician, in consultation with the rehabilitation 
team, to have concluded that further improvement would not occur and to 
have initiated the patient's discharge. 

 
Since discharge planning is an integral part of any rehabilitation 

program and should begin upon the patient's admittance to the  
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facility, an extended period of time for discharge action would not be 
reasonable after established goals have been reached, or after a 
determination has been made that further progress is unlikely or that care in 
a less intensive setting would be appropriate. 

 
 
Effective Date: July 31, 1985. 

 

 


