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and Answers1 
 
On May 22, 2020, the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) issued an HPMS 
memorandum entitled “Information Related to Coronavirus Disease 2019 - COVID-19” that 
revises and expands on an earlier version of the same document (issued March 10, 2020 and 
revised on April 21, 2020).  The May 22 memo notifies Medicare Advantage (MA) organizations 
and Part D sponsors of permissive actions and flexibilities they may implement during the 
coronavirus disease 2019 (COVID-19) public health emergency to support efforts that can help 
curb the spread of the virus and to help ensure MA and Part D enrollees do not experience 
disruptions in care or in pharmacy and prescription drug access.  In addition, we published 
related guidance in an HPMS memo titled “Updated Guidance for Medicare Advantage 
Organizations” on April 24, 2020; a set of questions and answers (also under the title “Updated 
Guidance for Medicare Advantage Organizations”) on May 13, 2020; and a set of questions and 
answers titled “Medical Loss Ratio and Expenditures Related to COVID-19 Permissive Actions 
– Questions and Answers” on July 10, 2020. The present document provides updated guidance to 
MA organizations and Part D sponsors regarding the waiver of premiums as a permissive action 
related to COVID-19. 
 
The aforementioned HPMS memos are available here:  https://www.cms.gov/Research-
Statistics-Data-and-Systems/Computer-Data-and-Systems/HPMS/HPMS-Memos-Archive-
Weekly.  Questions related to the guidance in this document may be sent to:  
https://dpap.lmi.org/dpapmailbox/ 
 
Q1.  Can an MA organization waive the Part B premium for an enrollee as a permissive 
action? 
 
A1.  No. An MA organization cannot waive Part B premiums because Part B premiums are not 
collected by or owed to the MA organization; these premiums are collected by and owed to 
CMS. An MA organization also cannot make payments to cover a beneficiary’s Part B premium 
                                                 
1 The contents of this document do not have the force and effect of law and are not meant to bind the public in any 
way, unless specifically incorporated into a contract.  This document is intended only to provide clarity to the public 
regarding existing requirements under the law. 
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costs or otherwise reimburse enrollees for their Part B premium payments, as this would not be 
consistent with the statutory and regulatory provisions that prohibit MA organizations from 
providing cash or other monetary rebates as an inducement for enrollment or for any other reason 
or purpose.2 Similar provisions apply to Part D plan sponsors, which are also therefore 
prohibited from paying the Part B premium for a beneficiary.3 The only exceptions to this 
prohibition are the statutory and regulatory authorization for MA organizations to use the 
beneficiary rebate authorized under section 1854(b) of the Social Security Act (“the Act”) and § 
422.266 to buy down Part B premiums, and in addition, for 2021, CMS is continuing to exercise 
its waiver authority to permit MA EGWPs to buy down Part B premiums for their enrollees, 
using a portion of the Part C payment.4 
 
Q2.  Can an MA organization waive the Part C plan premium for an enrollee as a 
permissive action?   
 
A2.  Yes. As stated in the set of questions and answers issued on May 13, 2020, this is within the 
scope of the April 21, 2020 HPMS Memo if offered to all plan enrollees uniformly and is limited 
to when the waiver or reduction in the MA plan’s premium is due to the COVID-19 outbreak. 
CMS clarifies that Part C premiums can only be waived for future months where payment of the 
premium is not yet due. MA organizations cannot retroactively waive Part C plan premiums or 
provide refunds of premium amounts that were properly paid by enrollees for coverage in 
months that precede the date when the premium waiver was effectuated by the plan. For 
example, if an MA organization has not yet notified its enrollees of the waiver of Part C 
premiums, it can only do so for future months in which the payment is not yet due (e.g., as of 
October, for November and December). Likewise, if an MA organization notified its members 
that it was waiving its premiums in June, for instance, but the June payment was already due, the 
waiver can only apply to July and future months. In that scenario, refunds for June and earlier 
months would not be permitted due to the prohibition on MA organizations giving cash or other 
monetary rebates “as an inducement for enrollment or otherwise.”  
 
In the event that an enrollee has prepaid the Part C premium for a future month before it was due, 
and the MA organization waives the Part C plan premium for that month, the MA organization 
may consider the premium “incorrectly collected” and provide a refund to the enrollee for the 
prepaid premium in accordance with 42 CFR § 422.270. 
 
As stated in the medical loss ratio (MLR) guidance published on July 10, 2020, the MLR 
denominator excludes Part C premium amounts that beneficiaries are not required to pay as a 
result of the MA organization waiving or reducing such premiums in connection with the 
COVID-19 outbreak. Consistent with that prior guidance, if an MA organization waives or 
reduces Part C premiums in connection with the COVID-19 outbreak, any premium amounts that 

                                                 
2 See §§ 1851(h)(4)(A) and 1854(d)(1) of the Act; 42 CFR §§ 422.262(d) and 422.2268(b)(1). 
3 See § 1860D-13(c)(1) of the Act; 42 CFR § 423.2268(b)(1) 
4 A detailed discussion of this policy appears in the CY 2021 Advance Notice, Part II, Section F (pages 30-31). 
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had been prepaid and which are refunded to enrollees are also excluded from the MLR 
denominator, as the refunded premiums represent amounts that beneficiaries are not required to 
pay.  
 
Q3.  Can a Part D sponsor waive the Part D plan premium for an enrollee as a permissive 
action?   
 
A3.  Yes. CMS is exercising its enforcement discretion to allow Part D sponsors to prospectively 
waive, in full or in part, Part D premiums when the waiver or reduction in the Part D premium is 
due to the COVID-19 outbreak. Part D sponsors that choose to implement this flexibility must 
waive premiums for all similarly situated plan enrollees uniformly, consistent with the 
uniformity requirements for qualified prescription drug coverage set forth in 42 CFR § 
423.104(b). Part D sponsors cannot retroactively waive Part D premiums or provide refunds of 
premium amounts that were properly paid by enrollees for coverage in months that precede the 
date when the premium waiver was effectuated by the plan. For example, if a Part D sponsor has 
not yet notified its enrollees of the waiver of Part D premiums, it can only do so for future 
months in which the payment is not yet due (e.g., as of October, for November and December). 
Part D sponsors are prohibited from giving cash or other monetary rebates as an inducement for 
enrollment or otherwise.  
 
In the event that a Part D sponsor prospectively waives the Part D premium, but the enrollee has 
already prepaid premiums for future months, the Part D sponsor may consider the premium 
“incorrectly collected” and provide a refund to the enrollee for the prepaid premiums.  
 
Consistent with the July 10, 2020 guidance addressing the effect of waived Part C premiums in 
calculation of the MLR denominator, we clarify that premium amounts that Part D enrollees are 
not obligated to pay because they have been waived as a COVID-19 permissive action will not 
be considered “unpaid premium amounts that a Part D sponsor could have collected” for 
purposes of 42 CFR § 423.2420(c)(1)(iv). The MLR denominator excludes premium amounts 
that beneficiaries were not required to pay as a result of the Part D sponsor waiving or reducing 
Part D premiums in connection with the COVID-19 outbreak. Further, Part D sponsors may 
exclude from the MLR denominator prepaid premiums for future months that are prospectively 
waived or reduced and then refunded in connection with the COVID-19 outbreak, in addition to 
unpaid premiums that have been prospectively waived or reduced in connection with the 
COVID-19 outbreak. 
 
Please note that waived Part D premiums will not be excluded from the target amount for 
purposes of risk corridor reconciliation. 
 
 


