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FAQs: Split (or Shared) Visits and Critical Care Services 

The following Frequently Asked Questions (FAQs) address frequent questions we received 

regarding recent policy revisions for payment of split (or shared) visits and critical care services 

under the Medicare Physician Fee Schedule (PFS). 

 

Split (or Shared) Services 

Q1. Under the new policies effective January 1, 2022, can a split (or shared) visit be billed 

for visits furnished in a Nursing Facility (NF) setting?  

A1. No, a split (or shared) visit cannot be billed for visits furnished in a NF setting. We revised 

our regulation at 42 CFR § 415.140 to define a split (or shared) visit as an E/M visit in a facility 

setting in which payment for services and supplies furnished incident to a physician or 

practitioner's professional services is not available under § 410.26(b)(1). 

 

Critical Care Services (CPT 99291 and 99292)  
  

Q1. Under CMS policy, what is the time duration for the correct reporting of critical care 

services by a single physician or NPP (CPT codes 99291 and 99292)?  

 

A1. Our CY 2022 final rule provides that the physician or NPP will report CPT code 99291 for 

the first 30–74 minutes of critical care services provided to a patient on a given date. Thereafter, 

the physician or NPP will report CPT code 99292 for additional 30-minute time increments 

provided to the same patient.  

 

Q2. Does the CY 2022 final rule provide that a physician or NPP providing critical care 

services to a patient on a given date may report CPT code 99291 once 30 minutes has been 

reached?  

 

A2. Yes, 99291 can be billed by a physician or NPP providing critical care services to a patient 

on a given date if between 30-74 minutes is spent.  

 

Q3. Does the CY 2022 final rule provide that a physician or NPP spending more than 74 

minutes providing critical care services to a patient on a given date may report CPT code 

99292?  

 

A3. No, as finalized in the CY 2022 rule a physician or NPP spending more than 74 minutes 

providing critical care services to a patient on a given date may report CPT code 99292 only 

when they have spent a whole additional 30-minute time increment (in other words, when 104 

minutes have been spent), and may bill 99292 for each additional 30-minute time increment 

completed. 
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Q4. Do I have to report modifier FT on a claim for critical care services when a decision for 

surgery is made?  

A4. Yes, the modifier must be reported. Critical care must be unrelated to the surgery in order to 

be separately paid, even if a decision for surgery is made during the critical care visit.   

 

  

 

 


